• 06-12112563
  • info@trimsalonhettie.nl

Honden trimmen

Er zijn nog steeds mensen die denken dat het trimmen van de hond een overbodige luxe is.

Waarom naar de Trimsalon?
U moet niet vergeten dat honden vroeger buiten leefden en sliepen en hun vacht was ook totaal anders dan de huidige (verwende) huishond die we tegenwoordig kennen.
Ook is de vacht van de hedendaagse huishond resultaat van de door de mens uitgevoerde kunstmatige selectie om een bepaalde vacht te krijgen. Het is daarom zeker geen overbodige luxe om uw hond in een daarvoor geschikt model te laten trimmen voordat er ernstige huid of vacht problemen ontstaan.

En de kortharige hond?
Van kortharig/gladharige honden wordt meestal gedacht dat ze niet naar de trimsalon hoeven.
Maar dit vachttype verhaart vaak het hele jaar door. Dit komt doordat niet alle haren van de hondenvacht zich in hetzelfde stadium van de haargroeicyclus bevinden. Anders zouden alle haren tegelijk uitvallen en dan zouden we een kale hond hebben.
Van nature hebben kortharige/gladharige honden tweemaal per jaar een echte verhaarperiode die een aantal weken kan aanhouden. Wanneer u in die periode met uw hond bij mij in de trimsalon komt dan kan ik uw hond een verharingsbehandeling geven. U hond is dan sneller door deze periode heen en u hebt minder haar in huis.

Vacht verzorging in de winter
Vaak hoor ik in de trimsalon dat mensen in de winter hun hond liever niet laten trimmen, omdat de hond het dan veel te koud zou hebben.
Dit is echter een totaal verkeerde opvatting. Want tijden de herfst en winter is het vaak erg nat buiten. Wanneer een hond met een lange vacht buiten is en nat wordt door regen of sneeuw, dan duurt het veel lager voordat de vacht op droogt. Omdat de vacht langer nat is, is uw hondook langer koud. Dit is niet bevordelijk voor de gezondheid van uw hond. Hier staan mensen vaak niet bij stil. U maakt uw hond vaak wel droog met een handdoek, maar een lange vacht is veel moeilijker droog te krijgen. Door het wrijven met een handdoek raakt de lange vacht ook veel sneller in de klit.
Nog een nadeel van al die nattigheid is, dat de hond van alles meesleept in zijn lange vacht, zoals zand, blaadjes, takje etc. etc. Dit is bij een langere vacht moeilijker te verwijderen. Of het wordt over het hoofd gezien en kan veel overlast bezorgen bij uw hond. Natuurlijk hou ik er wel rekening mee wanneer uw hond in de winter in de trimsalon komt. Ik laat de vacht iets langer dan in de zomer (mits de conditie van de vacht dit toe laat!).

Uw hond trimmen in de winter? Zeker doen!