• 06-12112563
  • info@trimsalonhettie.nl

Tips over ongedierte

Tips over ongedierte bij uw huisdier!

Vlooien!!
We hebben ze liever niet, maar vroeg of laat krijgt iedereens hier wel eens mee te maken. Om de vlooien te bestrijden moet je eerst weten wat een vlo is en hoe hij leeft.
Vlooien hebben geen vleugels, maar kunnen enorm springen. Sommige exemplaren kunnen wel 1 meter ver komen.
Vlooien leven van het bloed van hun gastheer, de hond of kat.
De vlo kan na zijn eerste bloedmaaltijd al zo’n 20 tot 50 eitjes per dag leggen. Een vlo is ongeveer 14 dagen productief. Reken maar eens uit hoeveel eitjes er dan gelegd zijn.
Wat veel mensen niet weten is, dat er maar 5% van de vlooien zich op de hond of kat bevind en 95% (ja echt 95%) van de vlooien in je huis, auto of tuin zit.
De levenscycles van de vlo bestaat uit 4 stadia:

  1. De vlo
  2. Vlooieneitje
  3. Larve
  4. Cocon

De cycles gaat als volgt:
De vlo bijt zich vast aan het huisdier en legt enkele tientallen eitjes. Deze eitjes vallen van het dier af in je huis, tuin of auto. Na 2 tot 10 dagen komen de larven uit de eitjes. De larven zoeken een plekje waar ze zich lekker voelen, zoals in het tapijt, bank, mand en achter/onder plinten. Ze zijn gek op donkere plekken. De larven eten vlooienpoep, maar ook huidschilfers. Het zijn echte veelvraten. Nadat de larven 2x vervelt zijn spinnen ze zich in een cocon. In deze cocon kunnen maanden lang overleven, als de omstandigheden niet optimaal zijn. (Sommige gevallen wel een jaar.) Doormiddel van trilling komt de jonge vlo uit de cocon. Dit gebeurt echt maar in een paar seconden. De jonge vlo gaat op zoek naar een hond of kat (of mens!) en bijt zich vast. En zo begind de hele cycles weer opnieuw. Als de omstandigheden optimaal zijn gaat deze cycles vrij snel.